/ IStock
Европейският съюз призова Китай да освободи всички журналисти, задържани във връзка с работата им, след като по-рано тази седмица беше задържана журналистка на медията Блумбърг нюз, предаде Франс прес.

Хачжъ Фан беше отведена от апартамента си от агенти от службите за сигурност в понеделник. Агенцията съобщи, че е получила в четвъртък потвърждение за ареста й по подозрение в "дейности, поставящи под заплаха националната сигурност", обвинение, което може да доведе до дългогодишна присъда.

"Всички лица, арестувани и задържани във връзка с дейността им като журналисти, трябва да бъдат освободени незабавно", се казва в публикувано снощи изявление на говорител на ЕС. В него се напомня, че "други журналисти или китайски граждани, които изчезнаха тази година или бяха арестувани или преследвани за отразяване" на събитията.

"Очакваме от китайските власти, че те ще й дадат медицинска помощ, ако такава е необходима, достъп до избран от нея адвокат и възможност да се свърже със семейството си", се казва още в изявлението по повод ареста на Фан.

Китайското външно министерство, натоварено с наблюдение на чуждите медии, беше съобщило, че тя е подложена на преследване съобразно закона. Китайските граждани имат право да работят само като "помощници на редакцията" за чуждите медии в Китай, но не и да правят репортажи, припомня АФП.
БТА