ЕС отменя за една година санкциите срещу Мианма
ЕС отменя за една година санкциите срещу Мианма / снимка: Reuters, архив

ЕС постигна предварително споразумение да отмени за една година по-голямата част от санкциите срещу Мианма като признание за политическите и икономическите реформи след десетилетия военна диктатура, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Решението, което бе взето снощи в Брюксел от представители на правителствата на ЕС, предстои да бъде одобрено официално от външните министри на среща в Люксембург на 23 април.

"Постигнато е принципно споразумение за отмяна на санкциите с изключение на оръжейното ембарго", заяви дипломат от ЕС, който пожела да запази анонимност.

Премахват се ограниченията за над 800 фирми, уточнява АФП. Тези фирми работят в сферата на дърводобива, минната промишленост и търговията с ценни камъни.

Санкциите срещу Мианма включват забрана за пътуване и замразяване на авоарите на 491 лица. Те бяха частично отменени в началото на годината, припомня БТА. Замразени са и авоарите на 59 организации и дружества.

27-те страни членки на ЕС се колебаеха между отменяне на санкциите за шест или дванайсет месеца. Компромисно бе приета клауза за преоценка след шест месеца, заяви дипломатът от ЕС, цитиран от АФП.