ес знаме
ес знаме / iStock/Getty Images
Министрите на външните работи на страните от ЕС няма да обсъждат идния понеделник нови санкции срещу Русия заради последните събития по източната граница на Украйна. Това съобщи високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от БТА.

Той уточни, че засега нови санкции срещу Москва не се подготвят. Дипломатът отбеляза по повод досегашните санкции, че ЕС е ограничил възможностите на Москва да тегли заеми от европейските финансови пазари - това е възможно, но за срок на изплащане до три месеца и по тази причина е по-скъпо.

По неговите думи руските действия по украинската граница са едностранно и непредизвикано с нищо решение. Той добави, че ЕС подкрепя Киев в реформите, които сближават Украйна с европейските стандарти. Според него решението на Москва за ограничаване на корабоплаването в северозападните части на Черно море е нарушение на международното право, което повишава напрежението допълнително.

Дипломатът поясни, че въпросът за Западните Балкани няма да бъде обсъждан следващата седмица, защото заседанието на външните министри ще бъде онлайн, а темата изисква "открит и честен разговор", включително за разширяването на ЕС. Има напредък в преговорите във Виена с Иран, заяви дипломатът, който следи на място усилията за постигане на решение по ядрената сделка с Техеран. Според него може да се очаква в следващите дни преговорите да спрат и скоро след това отново да бъдат възобновени.
БТА