/ netinfo
Съветът на ЕС съобщи, че налага санкции на деветима души и една организация заради разпространение на химически оръжия. Сред поставените в списъка са двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и негов заместник.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

Отбелязва се, че те са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество през март миналата година - случая с отравянето на разузнавача Сергей Скрипал и неговата дъщеря (бел. кор.).

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал

Налагат се също санкции на сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

Наложените забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите. Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка. Отбелязва се, че решението ще бъде поместено още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза на пресконференция, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци. Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда. Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия, поясни Могерини.
 
БТА