/ БГНЕС
Европейският съюз обеща мерки, за да отговори на пълното прилагане на закона „Хелмс-Бъртън” от САЩ в четвъртък, което ще отвори пътя за съдебни дела в американските съдилища за конфискувана от Куба собственост.

Кубинският президент призова за засилване на отбраната и икономиката на Куба

ЕС смята, че ходът на САЩ "противоречи на международното право" и Брюксел "ще използва всички подходящи мерки за справяне с последиците от закона „Хелмс-Бъртън”, включително във връзка с неговите права на СТО", гласи изявление на шефа на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви през април, че ще разреши воденето на съдебни дела в американските съдилища за имущество, конфискувано от комунистическото правителство на Куба, като наложи прилагането на закона „Хелмс-Бъртън” от 1996 г., който беше отменена от последователни президенти.

„Европейският съюз изразява дълбоко съжаление за пълното активиране на закона „Хелмс-Бъртън” (LIBERTAD) от САЩ от 1996 г.”, каза Могерини. „Решението е нарушение на ангажиментите, поети в споразуменията между ЕС и САЩ от 1997 г. и 1998 г., които оттогава са били спазвани от двете страни без прекъсване“, посочи още тя.

По думите й това ще предизвика „ненужни търкания и ще подкопае доверието и предвидимостта в трансатлантическото партньорство", съобщава БГНЕС.

Кубинският парламент утвърди новата конституция

Могерини каза, че ЕС ще използва всички подходящи мерки за справяне с последиците от закона „Хелмс-Бъртън”, включително чрез използването на правилника на ЕС за блокиране. „Блокиращият статут“ забранява на компаниите от ЕС да спазват определени американски санкции, което им позволява да възстановят щетите от такива санкции и да анулират всички съдебни решения на чуждестранни съдилища срещу тях.

В резултат на действията на американското правителство кубинско-американците с американско гражданство от четвъртък могат да предявят иск за обезщетение в американските съдилища от кубинското правителство или частни компании заради "откраднатите" им имоти на острова.

Активирането на закона „Хелмс-Бъртън” има за цел да отслаби кубинското правителство, което Вашингтон счита за стоящо зад президента на Венецуела Николас Мадуро и президента на Никарагуа Даниел Ортега.

БГНЕС