Ердоган заплаши да забрани Facebook и YouTube
Ердоган заплаши да забрани Facebook и YouTube / снимка: БГНЕС, архив

Турският премиер Реджеп Ердоган, оплетен в политически и финансов скандал, заплаши в интервю, излъчено в четвъртък вечерта, да забрани Facebook и платформата за видеосподеляне YouTube в Турция. Това трябва да стане след общинските избори в страната на 30 март, предава АФП.

"Има нови стъпки, които ще предприемем в тази област след 30 март, включително забрана (на YouTube и Facebook)", заяви Ердоган по турския частен телевизионен канал ATV.

Президентът на Турция Абдула Гюл отхвърли идеите за забрана на Facebook и YouTube. "Тяхното закриване е невъзможно", каза Абдулла Гюл. Той добави, че съгласно наскоро приет закон властите могат да блокират достъпа до материали в подобни сайтове, ако неприкосновеността на личния живот на даден човек е нарушена.

След обвиненията от декември на десетки близки до режима собственици, управляващи или служители на изборна длъжност, заподозрени в корупция, опозицията иска оставката на Ердоган.

Телефонни разговори, които го поставят директно в основата на корупционните афери, се споделят в интернет от миналата седмица. В тези разговори, чиято автентичност не е окончателно установена, турският премиер иска от сина си да прикрие големи суми пари или оценява комисионно плащане от промишлена компания като недостатъчно, предава БГНЕС.

В сряда правителственият шеф в Турция отново бе възмутен, че неговите телефонни разговори са били подслушвани, говорейки за "неморален монтаж" и обвини съперниците си в заговор за сваляне на неговото правителство.

В разгара на предизборната кампания в сряда той обеща да напусне политиката, ако партията му не спечели общинските избори на 30 март, които ще имат цената на тест за режима му.