/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи президентската канцелария, цитирана от ТАСС.

Двамата ръководители са обсъдили въпроси за двустранното развитие между Турция и ЕС, както и регионални събития. Ердоган е заявил, че ЕС има приоритетно място в плановете на Турция и посочил, че вижда бъдещето на Турция в Европа, се казва в съобщението.

Турският президент Ердоган се срещна с премиера на Ливан

Турският президент е изтъкнал необходимостта да се обнови Митническият съюз, да се осигури визова свобода на турските граждани и да се предприемат стъпки в преговорите за членство на Турция в ЕС.

По думите му, необходимо е да се възстанови взаимното доверие, да се възобновят механизмите за консултации, да се сложи край на дискриминационните действия, както и на риториката спрямо Турция, която е страна кандидат в процеса на преговори.

Президентът е изразил интерес към възобновяването на редовните срещи на върха Турция-ЕС и диалога на високо равнище, гласи комюникето. Турция, която от 1964 година е асоцииран член на ЕС, подаде молба за присъединяване към общността на 14 април 1987 година.

Преговорният процес започна през 2005 година. За да стане член на ЕС, Турция трябва да приключи успешно преговорите с Европейската комисия по 33 от 35 преговорни глави.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призовава страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите докато турските власти не внесат промени в конституцията на страната.

През април 2017 г. се състоя референдум за конституционна реформа в Турция, в резултат на който правомощията на президента бяха значително разширени, припомня ТАСС.

През последните четири години Брюксел и страните членки многократно за заявявали на различни нива, че действията на Турция допринасят за отдалечаването й от Евросъюза.
БТА