/ БГНЕС
Президентът Реджеп Тайип Ердоган представи в четвъртък новата стратегия за съдебна реформа.
 
Според него документът ще помогне да се повиши доверието на турските граждани в съдебната система.

Вебер: Турция не може да стане член на ЕС
 
"Една от най-големите ползи от процеса на присъединяване към ЕС беше способността за системно прилагане на усилията за реформи. Ние осъществяваме реформите не защото ЕС иска от нас, а защото нашата нация има нужда от тях", подчерта той.
 
Ердоган заяви, че пакетът от реформи демонстрира ангажимента на Турция към членство в ЕС, въпреки неуспеха на блока да изпълни многобройните обещания, отправени към Анкара.
 
"Вярваме, че завършването на преговорния процес с ЕС, който продължава от 2005 г., въпреки всичко, има значение за Европа поне толкова, колкото и за нас", добави президентът.

Ердоган: След референдума Турция ще преразгледа отношенията си с Европа
 
В сряда ЕС публикува доклад, в който разкритикува Анкара за съдебната система и икономическото й състояние. Турция категорично отхвърли оценката на Брюксел.
 
Една от реформите, обявени от Ердоган, се отнася до процедурите за арест. "Ние предприемаме нови стъпки към по-сдържано използване на арести. Гледаме на ареста като на първоначална мярка", каза той.
 
Новата стратегия предвижда реформи в образованието.
 
Ердоган каза също, че начинът, по който правителството блокира интернет съдържанието, което се счита за заплаха за националната сигурност, също ще бъде променен. Сега властите ефективно ще забраняват само „проблемни“ раздели на уебсайтове вместо да налагат забрани за пълен достъп.
БГНЕС