/ БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Ердоган има намерение да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп. Това обяви самият той в интервю на живо за телевизия CNN Turk.

По думите на турския президент, отношенията му с Тръмп са „много добри“, което позволява „да бъдат решени много проблеми“. „Получих от него покана да посетя САЩ, но му отговорих, че първо го очаквам в Турция“, каза Ердоган и уточни, че срещата може да се състои след 31 март.

Ердоган и Тръмп са разговаряли за Сирия


Турският държавен глава заяви още, че отношенията между Анкара и Русия се развиват интензивно, а за турско-сирийската граница коментира, че трябва да бъде под контрола на Анкара.

Ердоган направи изявлението си, след като в петък високопоставен представител на американската администрация заяви, че Вашингтон ще остави около 400 военни в Сирия.

Ердоган с остри критики към САЩ заради Сирия

"Ако трябва да има буферна зона по нашата граница, тя трябва да бъде под наш контрол. Защото това е моята граница", заяви Ердоган.

През декември Тръмп нареди изтеглянето на общо 2000 американски военни в Сирия, заявявайки, че „Ислямска държава“ е победена. Решението му беше подложено на критики от съюзници и американски конгресмени. В четвъртък президентът на САЩ прие да остави около 200 военни, които заедно с 800 до 1500 военни на европейски съюзници на САЩ ще създадат буферна зона в Североизточна Сирия, съобщи представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Тръмп вижда „голям потенциал“ за икономическото развитие между САЩ и Турция

Анкара смята кюрдската милиция "Сили за защита на народа", която контролира региона и беше ключов съюзник на САЩ срещу „Ислямска държава“, за терористична група. Турция е заплашвала неведнъж с военна намеса срещу милицията на изток от р. Ефрат, където е планирано да се разположи буферната зона.
БТА, БГНЕС