/ БГНЕС
"За да може системата на ООН да заработи отново, Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган.

ООН навършва 75 г. във време на пандемия

"Оставянето на съдбата на 7 милиарда души на правосъдието на пет държави не е нито устойчиво, нито справедливо. Структурата на съвета, основана на демократично, прозрачно, отчетно, ефективно и справедливо представителство, се превърна в необходимост за човечеството", каза Ердоган в записано послание в чест на 75-годишнината на Общото събрание на ООН (UNGA).

Ердоган отдавна се застъпва за реформиране на Съвета за сигурност, използвайки лозунга: „Светът е по-голям от пет“, съобщава „Сабах“. "Вярвам, че укрепването и съживяването на Общото събрание на ООН ще допринесе за намирането на решения на нашите проблеми", добави той.

Ердоган осъди прекомерната алчност, егоизъм, монополизация на властта и желанието да продължи колониализмът, използвайки нови методи, които според него са най-големите пречки пред разпространението на справедливостта в глобалната система.

„Неуспехът да се постигне стабилност в различни части на света, особено в Сирия, Палестина, Йемен и Афганистан, е доказателство за това“, каза Ердоган, добавяйки, че ООН не може нито да предотврати нови конфликти, нито да прекрати вече започналите.

ООН: Най-богатият 1% от населението замърсява най-много с емисии

Ердоган тиражира също идеята за превръщането на Истанбул в "кръстопът на континентите", в център на ООН, който ще подкрепя усилията за глобален мир и стабилност.

Той подчерта, че 75-годишнината на ООН предоставя възможности пред целия свят да подобри реакцията си на належащите проблеми. "Ние, като човечество, сме изправени пред много важни предизвикателства, които засягат нашето здраве, икономика, социален мир и бъдеще, най-вече в лицето на пандемията от коронавируса. Изправени сме пред ситуация, в която 170 милиона души по света имат спешна нужда от помощ и защита“ каза Ердоган.

Подчертавайки, че броят на хората, страдащи от глад по света, сега надхвърля 820 милиона, той добави, че над 70 милиона души са принудени да напуснат домовете си поради конфликти и потисничество.

Ясен е съставът на българската делегация в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН

Пандемията от COVID-19 е влошила несправедливостите и неравенствата по целия свят, каза той. "Като най-щедрата страна по отношение на помощта, като вземем предвид съотношението на турската помощ към нейния БВП (брутен вътрешен продукт), ние се опитахме да облекчим проблемите, причинени от пандемията, с нашите налични средства", каза Ердоган.

"В този процес, като се съобразяваме с нуждите на нашите собствени граждани, ние изпратихме медицинско оборудване и помощни материали до 141 страни по света, независимо от религия, език, раса или континент", добави той.

Световните лидери приветстваха събитието на високо ниво чрез предварително записани видеоречи заради пандемията от коронавирус. Годишнината на ООН идва в момент, когато световното тяло се изправя пред въпроси дали все още е годно да се справи в един многополюсен свят и дали може да постигне разбирателство за справяне с текущите конфликти и предизвикателства, включително пандемията. 
БГНЕС