Британският щам на коронавируса е незначително по-заразен, обяви гръцки епидемиолог
Британският щам на коронавируса е незначително по-заразен, обяви гръцки епидемиолог / iStock/Getty Images
Новата мутация на коронавируса във Великобритания е съвсем малко по-инфекциозна от COVID-19, заяви гръцкият епидемиолог Гикас Майоркинис, цитиран от РИА Новости. „Изказва се хипотезата, че е малко по-заразен. Явлението е под постоянно наблюдение, то не е потвърдено, но са взети всички необходими предпазни мерки ”, каза Майоркинис.

Той подчерта, че във Великобритания има признаци на трета вълна от епидемията от коронавирус. „В резултат на това за няколко дни бяха регистрирани над 30 хиляди положителни проби. От друга страна, смъртността изглежда се е стабилизирала на 500 случая на ден “, каза Майоркинис.

На 14 декември ръководителят на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че британски учени са идентифицирали нов, мутирал тип коронавирус, който се разпространява по-бързо от известните щамове. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новата мутация на коронавирус е 70% по-инфекциозна от другите видове вируси.

Поради напрегнатата епидемиологична обстановка, от 20 декември в югоизточната част на Великобритания и в Лондон, започна да действа максималното четвърто ниво на ограничения. То предвижда затваряне на всички магазини, с изключение на тези, които продават стоки от първа необходимост, а също и на фитнес зали, фризьорски салони и други заведения. На хората се препоръчва да не напускат домовете си. Редица държави преустановиха транспортните връзки с Обединеното кралство, списъкът на тези страни непрекъснато се увеличава.

Превод и редакция: DarikNews