Епархията в Лос Анджелис плаща 10 млн. заради педофилски скандал
Епархията в Лос Анджелис плаща 10 млн. заради педофилски скандал / снимка: БГНЕС, архив

Католическата епархия на Лос Анджелис ще изплати обезщетение от 10 млн. долара на четирима мъже, които са били малтретирани сексуално като деца от бивш духовник.

Това се е случило през 70-те години на миналия век, съобщиха техните адвокати. Споразумение по исковете било постигнато в началото на март между адвокатите на ищците, замесен в случая бивш свещеник и кардинал Роджър Махони, който в момента присъства на конклава за избор на нов папа във Ватикана.

Бившият свещеник Майкъл Бейкър е издевателствал многократно над четирите си жертви. Според материалите по делото Роджър Махони, който тогава е бил архиепископ, му е позволил да продължи да служи, въпреки че през 1986 г. е признал за педофилските си действия. През декември 2007 г. Бейкър беше осъден на 10 г. затвор. Той излезе от затвора през октомври 2011 г.

През февруари епархията предостави списък с имената на над 100 свещеници, обвинени в сексуални посегателства, както гласеше решението по делото от 2007 г.

В навечерието на конклава за избор на папа десетки хиляди католици в Щатите се подписаха под искане Махони да не бъде допуснат да участва в гласуването.