/ iStock/Getty Images
Европейският парламент ще обсъди тази седмица имунизационната стратегия на ЕС, предвижда дневният ред на предстоящото заседание.

В сряда ЕП ще се произнесе по въпроса с липсващите количества ваксини и договорите, сключени от Европейската комисия с производителите. Преди месец евродепутатите настояха за прозрачност на договорите, а по-късно комисията осигури частичен достъп до споразумението с "АстраЗенека".

Утре ЕП ще гласува на първо четене предложението за обособяване на механизъм за икономическо възстановяване, който предвижда отпускането от общия бюджет на 672,5 милиарда евро по националните мерки за борба с последиците от пандемията. Тази вечер евродепутатите ще обсъдят мерки за борба с неравенството и с бедността сред работещите.

В доклада по тази точка се отбелязва, че близо 10 на сто от европейските работници са били заплашени от бедност през 2018 г., както и че жените получават в ЕС средно с 15 на сто по-малко от мъжете, а 95 милиона души (21,7 на сто от европейското население) може да станат бедни или да отпаднат от обществото.

Отново утре ЕП ще се запознае с доклада на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от посещението му в Москва. Предвижда се евродепутатите да се произнесат по случая с Алексей Навални и протестите в Русия, последвали неговото задържане. ЕП вече настоя срещу Русия да бъдат наложени нови санкции заради поредното лишаване от свобода на руския опозиционер.

В сряда ЕП ще обсъди резолюция за налагане на демократичен надзор над социалните медии. Евродепутатите ще разискват необходимостта от защита срещу дезинформацията и призивите към насилие, без да се засягат свободата на словото или техническия напредък.

Дебатът е свързан с щурма на Капитолия и решението за спиране на достъпа до социалните мрежи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.
БТА