/ БГНЕС
Европейският парламент обсъди тази вечер доклада на евродепутата Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Документът ще бъде подложен на гласуване утре.
 
Странно е, че в дебата не участва представител на Съвета на ЕС - институцията, към която този доклад е насочен, въпреки обещанието на австрийското правителство това да влезе в дневния ред в това полугодие, отбеляза Станишев. По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в нарушение на европейските правила, като не приема решение по всевъзможни причини. Станишев определи като нечестни опитите въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. През последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници. Това противоречи на здравия разум и европейските правила, посочи той. Според него подобно частично приемане на двете страни би създало опасен прецедент, който не бива да бъде допускан. По неговите думи проверките по границите водят до икономически загуби и пропуснати ползи, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт.

Бойко Борисов: Докладът на ЕК кореспондира и с най-щедрия бюджет на държавата
 
Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, защото няма какво да кажат. Говорим за съдбата на 30 милиона европейци. Всеки път, когато пристигат в Шенген, българите и румънците се чувстват като второ качество граждани. Думите бяха заместени от бездействие, това е основната причина за гражданското недоволство“, обобщи Станишев.
 
От името на ЕК еврокомисарят Тибор Наврачич посочи, че комисията подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и е призовала това да стане незабавно. Това би било от полза за опазването на външните граници, окончателното решение трябва да бъде взето единодушно от Съвета, отбеляза той.

Май: България и Румъния получиха подкрепа в ЕП за Шенген

Наврачич добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, допълни еврокомисарят.
 
В последвалите изказвания на парламентарните групи Карлуш Коелю от Европейската народна партия отбеляза, че още през 2011 г. ЕП подкрепи присъединяването на двете страни.

Защитавам пълното приемане. Трудно е да разберем дискриминацията към тези две страни, където наистина има корупция, но тя не е в изискванията за приемане в Шенген. Вярно е, че румънското правителство предприе тревожно отстъпление от борбата с престъпността“, посочи той.

Борисов: Напълно готови сме за Шенген
 
Емилиан Павел от групата на социалистите и демократите заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген. Българите и румънците са дискриминирани от седем години. ЕК трябва да помогне да не се въвеждат допълнителни изисквания към двете държави. Вложихме много национални средства за защитата на външните граници на ЕС, добави той.
 
Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформатори коментира, че липсата на решение досега се дължи на вътрешните проблеми в Германия, Холандия и Австрия. Той определи това като нередно, нечестно, двулично и лицемерно. Такива решения засилват скептицизма в Източна Европа към ЕС. Това решение има икономически измерения. Най-европейската икономическа активност в България и Румъния е транспортът, над 150 хиляди семейства в България живеят от транспорта.

Борисов: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген заедно
 
„Днес от Букурещ до Русе пътувате 12-13 часа. Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено“, призова Джамбазки.
 
Филиз Хюсменова от името на либералите също посочи, че граничните проверки засягат търговията. „С огорчение отбелязвам, че днес не е първият път ЕП да заеме ясна и твърда позиция, че изпълнените критерии трябва да доведат до приемането на двете страни в Шенген“, добави тя. По-голямата част от българските и румънските граждани подкрепят ценностите на ЕС, ние сме за стриктното прилагане на европейското право. Нарушаването му в продължение на толкова години отваря големи въпроси за възможностите на ЕС за саморегулация и за неговата устойчивост.
 
Двойният стандарт е дискриминационен към гражданите на двете страни, заяви Хюсменова. Тя определи случая като крещяща несправедливост, която оставя съмнения за върховенството на правото и за силата на евроинституциите, и руши доверието. По нейните думи у българите и румънците остава горчиво усещане за вторично гражданство в ЕС, затова е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички.

Борисов настоява за незабавното приемане на България в Шенген по въздух и вода
 
Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че единственото условие за приемането в Шенген е успешното изпълнение на критериите, потвърдено от Съвета през 2011 година. Седем години влизането не се случва. Някои страни, които са против, грубо нарушават правилата, които сами са приели и гласували. Това е драстичен пример за двойни стандарти, коментира той. Адемов определи това като несправедливо и обидно отношение. Когато говорим за върховенство на закона, е хубаво това да не бъдат само думи, добави той.
 
От същата парламентарна група евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че за всички експерти е ясно, че от България и Румъния не произлиза заплаха за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност.

Той призова да не се прави връзка с механизма за наблюдение на ЕК. Не може да има двойни стандарти.

„Разбирам, че има избори и популизъм, но е необходимо да се вземе окончателно решение“, добави Ковачев.
БТА