Гълъб, пристигнал в Австралия от 13 000 км, е заплашен с евтаназия
Гълъб, пристигнал в Австралия от 13 000 км, е заплашен с евтаназия / iStock/Getty Images
Заради опасения на карантинната служба австралийските власти може да убият гълъб от САЩ, който е прекосил Тихия океан и е попаднал в страната, предаде Асошиейтед прес.

По-рано местните медии съобщиха, че гълъбът е открит на 26 декември от Кевин Сели-Бърд, жител на предградие на Мелбърн. Птицата му се сторила кротка и питомна, затова той решил да се опита да й намери дом.



Австралиецът успял да разбере, че гълъбът е регистриран в САЩ, където е трябвало да участва в състезания с гълъби на 29 октомври, но по-късно изчезва.

Експерти смятат, че гълъбът, кръстен от Кели-Бърд "Джо" в чест на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, би могъл да прекоси около 13 хиляди километра до Австралия с товарен кораб от щата на Западното крайбрежие Орегон.

Подвигът на птицата привлече вниманието на австралийските медии, както и на австралийската служба за карантина и инспекции.

Според новия стопанин на Джо с него се свързали представители на службата, които поискали от него да залови гълъба.

"Те казаха, че ако гълъбът е от Америка, тогава те имат притеснения относно болестите, които би могло да бъдат открити при птиците", каза Сели-Бърд.

По думите му птицата не позволява да някой да се доближи до нея. Според него сега властите обмислят да я заловят с професионален капан.

През 2015 г. поради неспазване на австралийските закони за вноса на животни властите на страната заплашиха с евтаназия кучетата на Джони Деп, които американският актьор взе със себе си в страната.

Тогава звездата пристигна за снимките на петата част от „Карибски пирати“ с частен самолет и с двата сии йоркширски териери - „Пистол“ и „Бу“. Когато властите разбраха за кучетата, Деп получи предупреждение да върне кучетата обратно в Съединените щати в рамките на 50 часа.

Поради уникалната си фауна, Австралия има строги закони за внасяне на животни в страната. Животните се подлагат на дългосрочна карантина, всички неща, които са били използвани за грижи за животното, се унищожават след карантина.

Превод и редакция: DarikNews