Екстремни студове сковаха големи части от Европа. Великобритания преживя най-студената нощ от четвърт век насам, силният снеговалеж прекъсна електричеството на хиляди домове в Словакия, а в Германия бе извадено тялото на мъж от заледено езеро, съобщи Асошиейтед прес.Зимната обстановка предизвиква както тревоги, така и е източник на забавления. Силният снеговалеж прекъсна електричеството на хиляди домове в Централна Словакия и затрудни трафика в източната част на страната, а снегът на нидерландските пътища и тротоари позволи на някои родители на теглят децата си на училище с шейни, вместо да ги карат с колело.

Свиреп студ парализира Европа, в Дания моржуват голи (СНИМКИ)

Великобритания преживя най-студената нощ от четвърт век насам, с температури, паднали до минус 22,9 градуса по Целзий в Бреймар
, Североизточна Шотландия - най-ниската регистрирана температура в страната от 1995 г., според метеорологичната служба.По-голяма част от Великобритания преживя дни с минусови температури и снеговалеж след зимната буря Дарси. Студената вълна скова в лед знаменитите фонтани на площад "Трафалгар" в Лондон и наложи временно затваряне на някои центрове за ваксинация срещу коронавируса.Във Франция студеното време и издадени предупреждения за заледявания имаше в северните части на страната. Живакът на падна под нулата, което направи пътищата и тротоарите опасни за придвижване. Сред най-студените места във Франция бе град Нанси, където термометрите показаха минус 11 градуса през изминалата нощ.
 

Полицията в Берлин съобщи, че изваден от заледено езеро в германската столица мъж е починал. Полицията заяви, че пожарникари са извадили 43-годишния мъж от водата, след като е престоял там повече от два часа и са успели да го свестят, но той е починал снощи в болницата. Той и още трима души са пробили дупки в леда, за да моржуват.
БТА