Експлозия в центъра на Харков, води се разследване за тероризъм
Експлозия в центъра на Харков, води се разследване за тероризъм / БГНЕС, архив

Експлозия, определена като терористичен атентат, отекна през изминалата нощ в центъра на големия индустриален град Харков в Източна Украйна, повреждайки плоча с националното знаме, предаде Франс прес.

Няма пострадали при експлозията, която е задействала алармите на околните коли и е потрошила прозорците на разположения отсреща Медицински университет. Говорителка на регионалната прокуратура съобщи, че се води разследване за терористичен атентат.

Харков, с население 1,4 милион жители, е административен център на едноименната област, разположена на границата с проруските сепаратистки Донецка и Луганска област, където от една година се води въоръжен конфликт, взел над 6000 жертви. През последните месеци градът е бил сцена на редица експлозии, насочени срещу военни или стратегически обекти.

Според властите в Киев тези експлозии са организирани от Русия с цел дестабилизиране на тази рускоезична украинска област, където се намират няколко самолетостроителни и космически заводи и танковият завод "Малишев".

Източник: БТА