/ iStock/Getty Images
Един от експертите на СЗО, разследващи произхода на коронавируса в китайския град Ухан, след критики от Вашингтон постави днес под съмнение достоверността на американските данни за пандемията, предаде Франс прес.

"Не се доверявайте много на американските данни", които са "явно погрешни в много отношения", написа в Туитър Питър Дашак през последния ден от престоя си в азиатската страна.

Експертът реагира така след изявления на говорителя на Държавния департамент в САЩ, който изглежда се дистанцира вчера от първите изводи на експертите от СЗО.

След четириседмична мисия в Ухан - преди време център на епидемията, чуждестранните специалисти от тази делегация заявиха във вторник, че не са успели да установят произхода на КОВИД-19, който продължава да върлува по света.

Експертите от СЗО обаче прецениха като "твърде невероятна" хипотезата, че вирусът е изтекъл от лаборатория в града - предположение, подкрепяно известно време от САЩ.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп обвини освен това Института по вирусология в Ухан, че е допуснал вирусът да излезе на свобода - умишлено или не.

Питър Дашак е президент на "ЕкоХелт алайънс" - сдружението, базирано в САЩ, се занимава с превенция на болести и е сътрудничело по някои проекти с този китайски вирусологичен институт.

Новата администрация в САЩ се разграничи вчера от версията за изтичане на вируса от лаборатория, защитавана по-специално от бившия държавен секретар Майк Помпейо. Обаче прие скептично и първите заключения на експертите от СЗО, като призова те да бъдат проверени от американските служби.

"Вместо да приемем тутакси заключения, които може да са мотивирани с всичко, но не и с наука, искаме да видим къде ни водят данните, къде ни води науката и това ще стане основа за нашите заключения", заяви говорителят на американската дипломация Нед Прайс. 
 
БТА