Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Комисията по разузнаване на Сената на САЩ обвини администрацията на президента Доналд Тръмп, че е възпрепятствала и е протакала разследването във връзка с руската намеса в президентските избори през 2016 година, съобщават американските медии.

Дългоочакваният пети и окончателен доклад на Сенатския разузнавателен комитет съдържа десетки нови констатации, които изглежда показват по-директни връзки между сътрудници на Тръмп и руското разузнаване и засягат дълбоко дългогодишните опити на президента да определи като измислица намесата на Кремъл в негова подкрепа преди изборите, посочва "Вашингтон пост".
 

В последният доклад на комисията на Сената се посочва, че бившият председател на кампанията на Тръмп - Пол Манафорт е работил с Константин Килимник, който е определен като "руски разузнавач“.

Освен това в доклада се казва, че руският президент Владимир Путин е наредил хакерска имейл атака на Националния комитет на Демократическата партия и че кампанията на Тръмп е "подкопала публично приписването на Русия на тази кампания за хакване на имейли и последвалото тяхно оповестяване“.

Кремъл отрича твърденията на Болтън за влиянието на Путин над Тръмп

Комитетът на Сената също така посочи, че предизборната кампания на Тръмп се опитала да получи информация от съобщенията на Уикилийкс чрез Роджър Стоун и накрая заяви, че синът на Тръмп, Доналд-младши, е планирал да отиде на среща с хора, свързани с Русия, за да получи някаква "позорна информация", която би помогнала на неговия баща да спечели изборите и да влезе в Белия дом.

Важно е да се отбележи, че разследването на Сенатската комисия по разузнаване е ръководено от републиканци, които са членове на собствената политическа партия на Доналд Тръмп.
БНР