ЕК ще проучва свободата на медиите в ЕС
ЕК ще проучва свободата на медиите в ЕС / снимка: sxc.hu

Европейската комисия започва изследване на високо ниво на свободата на медиите в Европейския съюз, съобщава електронното издание "ИЮ Обзървър". Според самите служители на ЕК начинанието цели главно да предизвика внимание.

Изследването ще бъде насочено към проблеми като политическата намеса, законовите заплахи за правата на журналистите, корпоративното влияние в медиите и концентрация на медийна собственост. Във връзка с неотдавнашния скандал с незаконно подслушване на телефони от британския таблоид News Of The World ЕК ще проучва състоянието на "качествената журналистика", както и етиката и отговорността на медиите.

Групата от експерти, която ще осъществи проучването, ще направи препоръки към ЕК за последващи мерки, посочва БГНЕС. На пресконференция в Брюксел еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус заяви, че "в ЕС се наблюдават развития, които заплашват свободата на медиите. Всички знаем къде става това. Държавите членки носят основната отговорност да защитават свободата на медиите".

Крус посочи, че действията на експертната група няма да бъдат просто упражнение. "След препоръките на групата няма да кажем - това е страхотно, благодарим ви много и после да преминем към нещо ново. Това няма да се случи тук", категорична е тя. Въпреки това служителите на ЕК твърдят, че точно това ще се случи.

Според източник от Комисията създаването на групата от експерти, която да осъществи проучването, цели помиряването с Европейския парламент, който многократно призоваваше ЕК да предприеме наказателни процедури срещу държавите членки, които не защитават свободата на словото.