/ IStock
Генералният секретар на Европейската комисия ще привика руския постоянен представител към институциите на ЕС в Брюксел заради решението на Москва да наложи санкции на осем европейски представители, сред които председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя на ЕК Вера Юрова. Това съобщи говорител на комисията.

Русия наложи забрана за влизане в страната на председателя на ЕП Давид Сасоли

Той отбеляза, че според ЕС решението на Москва е безпочвено, неоправдано и политическо. Говорителят отбеляза, че представителите на Г-7 ще заседават в Лондон и въпросът с поведението на Русия ще бъде в дневния ред.

По неговите думи ЕС ще постави този въпрос на различни международни срещи. Според говорителя ЕС има много по-малко лостове за въздействие над Москва от Съвета на Европа, където Русия членува и може да бъде уличена в неизпълнение на поетите международни задължения.

Кремъл: Русия няма да остави без отговор провокативните действия на Чехия и България

Говорителят добави, че тези въпроси ще бъдат включени в дневния ред и на заседанието на външните министри от ЕС в началото на следващата седмица. По неговите думи, ще бъде преценено какъв да бъде най-подходящият европейски отговор на руското поведение, насочено към трайно влошаване на отношенията и нарушаване на човешките права. 
БТА