Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел обяви създаването на експертна група по въпросите на обучението срещу дезинформацията.

Групата ще помага за изготвяне на насоки за преподаватели по въпросите на цифровата грамотност. Предвижда се насоките да бъдат обобщени наесен догодина.

Габриел отбеляза на пресконференция, че целта е чрез образованието да се развие критично мислене, така че младежите да си задават въпроса за достоверността на източниците на информацията, на която попадат онлайн. По нейните думи младите трябва да започнат да мислят, преди да споделят линкове и да си дават сметка за последиците, ако разпространяват дезинформация.

Целим до 2030 г. основни цифрови умения да имат 80 на сто от европейците. Засега сме на 56 на сто, посочи Габриел. Тя поясни, че ограмотяването е необходимо, за да може гражданите да имат критично мислене при оценката на сложната действителност и да правят разликата между представа, мнение и факт.

В експертната група, представена днес от ЕК, участват представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Съвета на Европа, УНИЦЕФ и Службата на ЕС за интелектуална собственост. Предвижда се препоръките да бъдат взети предвид при предстоящи промени в европейското законодателство. 
БТА