/ БГНЕС
Европейската комисия одобри днес помощен пакет от 20 милиона евро за подкрепа на Босна и Херцеговина в управлението на миграционните потоци, съобщи „Сараево Таймс“. Това довежда общата сума на предприсъединителната помощ на ЕС за страната в тази област до 50,2 милиона евро и идва в допълнение към хуманитарната помощ на ЕС от 10,3 милиона евро.

Подкрепата на ЕС ще осигури настаняване и храна за бежанци, търсещи убежище и мигранти, ще подобри стандартите за защита и условията на живот, както и достъпа до социални и здравни услуги, включително образование за децата.

Финансирането от ЕС ще повиши също капацитета на властите на Босна и Херцеговина за идентификация, регистрация и насочване към услуги за бежанците, търсещите убежище и мигрантите, както и за граничен контрол и наблюдение.

Като част от хуманитарния и оперативен отговор на COVID-19, финансирането от ЕС ще продължи да подкрепя наскоро създаденото извънредно временно съоръжение в Липа и да осигурява настаняване, храна, хигиена, медицински грижи и основни услуги за до 1 000 души.

ЕК: Ще трябват десетки милиарди евро за ваксина срещу Ковид-19

Спазването на вътрешното законодателство и международните задължения по отношение на третирането на бежанците и мигрантите, по-специално на непълнолетни, заедно с безопасната и безпрепятствена работа на хуманитарните партньори, са предпоставка за постоянната подкрепа на ЕС за Босна и Херцеговина в тази област, подчертават от Брюксел.

С тази специална мярка от 20 милиона евро, общата подкрепа, оказана на управлението на миграцията в БиХ от 2018 г., възлиза на 50,2 милиона евро. Хуманитарната помощ възлиза на 10,3 милиона евро.

Освен това ЕС подпомага Босна и Херцеговина в областта на убежището, миграцията и управлението на граници с 24,6 милиона евро от 2007 г. насам. От януари 2016 г. Босна и Херцеговина се възползва и от регионалната програма „Подкрепа за чувствително управление на миграцията“ на стойност 14,5 милиона евро за целите Западни Балкани и Турция.

В рамките на Инструмента за помощ на стабилността и мира (IcSP) на Службата на ЕС за инструменти за външна политика, Босна и Херцеговина ще бъде сред основните бенефициенти, заедно със Сърбия, на регионална помощ от 8 милиона евро, за да се справят с предизвикателството на COVID-19 сред мигрантите и търсещи убежище.

ЕС назначи също старши експерт за улесняване на властите на Босна и Херцеговина в координацията на управлението на миграцията.
БГНЕС