Нищо не се спестява при проверката на ваксините срещу COVID-19, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас
Нищо не се спестява при проверката на ваксините срещу COVID-19, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас / IStock
Гражданите трябва да знаят, че нищо не се спестява при проверката на ваксините срещу COVID-19 и че препаратите ще бъдат разрешени само след като се докаже тяхната безопасност. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент.

Той отбеляза, че ЕК е осигурила възможност за купуване на около два милиарда дози ваксина до края на следващата година и това е повече от необходимото. По неговите думи предстои част от излишните количества да бъдат дарени за страните от Западните Балкани и за здравните работници в бедните краища на света.

Схинас посочи, че ЕК ще направи необходимото правилата за авторското право да не създадат пречка пред разпространението на ваксините навсякъде. Според него, ако европейската лекарствена агенция одобри ваксината на "Пфайзер" на 21 декември, два дни по-късно ЕК ще даде разрешение за пазарен достъп. Той отбеляза, че обичайно одобрението от комисията отнема до два месеца.

Зам.-председателят добави, че през януари догодина може да се очаква европейско разрешение за ваксината на "Модерна", както и че лекарствената агенция вече оценява ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън". Той посочи, че решенията за безопасността на ваксините не са политически и се взимат от независими експерти.

Никой не трябва да отрича заплахата, пред която сме изправени. Ваксините дават надежда, но доверието е ключ за имунизацията, заяви Схинас.

От името на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот добави, че обществото ще бъде защитено при ваксинирането на 70-80 на сто от гражданите. По неговите думи някои правителства в ЕС обмислят пристъпването към задължителна имунизация.

Рот допълни, че наблюдава кампании в социалните мрежи срещу ваксините и определи това като много опасно. Ваксините са път към дълготрайното решение срещу пандемията, обобщи той.

Източник: БТА