/ IStock
Засега не може да се каже дали евродепутатите ще получат достъп до пълното съдържание на сключените от Европейската комисия договори за доставка на ваксини срещу ковид. Това посочи днес говорител на комисията в отговор на въпроси, свързани с предстоящото създаване на работна група между ЕК и Европейския парламент по тази тема.

Говорителят отбеляза със задоволство, че разпространеният договор между Великобритания и "АстраЗенека" също съдържа заличени страници и данни, както беше и в случая със споразумението между ЕК и същия производител. Това показва, че подходът е еднакъв и заличаването на поверителни данни не е приложено само към ЕС, добави той. Неотдавна комисията предостави частичен достъп до договора си с "АстраЗенека", като обясни, че 95 на сто от заличените части са скрити по искане на производителя.

За нас е важно нашият договор за доставка на ваксини да бъде изпълнен, не се състезаваме с други държави, не търсим конфликт с някой производител, добави говорителят. Водихме добронамерени преговори, сключихме споразумения и очакваме да бъдат изпълнени. Важното е производителите да направят всичко по силите си, за да изпълнят договорите, отбеляза говорителят.
БТА