ЕК иска частично замразяване на преговорите с Анкара
ЕК иска частично замразяване на преговорите с Анкара / netinfo

Европейската комисия препоръча на 25-те частично преустановяване на преговорите за членство с Турция, замразявайки осем от 35-те преговорни глави, съобщи Франс прес.

Европейската комисия препоръчва да не се започват преговорите по главите за политиките, касаещи ограниченията на Турция към Република Кипър, се казва в съобщение на ЕК.

АП посочва, че това се отнася до въпроси като свободно движение на стоки, финансови услуги, земеделие, риболов, транспортна политика, митнически съюз и външни отношения.

Комисията препоръчва също така останалите глави, които може да бъдат отворени, да не могат да бъдат затваряни, докато трае това замразяване.

Потвърждаваме, че преговорите продължават, макар и с по-бавно темпо, каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от АП.

Рен подчерта, че Турция все още има време да постигне пробив по кипърския въпрос.

Министрите на външните работи от ЕС трябва да се произнесат на 11 декември по препоръката на Комисията, а лидерите от ЕС - на срещата си на върха на 14 и 15 декември, посочва АП.

ЕС заплашва от няколко месеца да преустанови преговорите за членство, тъй като Турция отказва да приложи за Република Кипър, която не признава, протокола, с който разширява митническия си съюз с ЕС върху 10-те нови страни-членки на блока.

Турция отказва да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки кораби и самолети, искайки преди това пълно вдигане на ембаргото срещу кипърските турци.