/ iStock/Getty Images
Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси пристигна е на тридневно държавно посещение във Франция.

Основен акцент във визитата ще ще бъдат разговорите с президента Еманюел Макрон в Елисейския дворец в понеделник, където се очаква френският лидер да се опита да закрепи силните връзки между Кайро и Париж, съобщи АФП.

Ал Сиси пристигна на летище Париж Орли, съобщи администрацията на египетския президент на страницата си във Фейсбук. По-късно той трябва да се срещне с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Египет и Франция се радват на все по-близки отношения при светското управление на бившия генерал от армията Ал Сиси, благодарение на общите интереси в Близкия Изток и споделено недоверие спрямо турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По време на посещението не се очаква да бъдат подписани големи сделки, но Египет е основен клиент на френските компании за производство на оръжие, а в миналото е купувал бойни самолети и военни кораби.

Очаква се сред обсъжданите теми да бъде и ситуацията в Либия, където се полагат усилия за постигане на траен мир след дълги години конфликт. Близките отношения между Франция с Египет, когато Кайро е обвиняван в редица нарушения на правата на човека, е тема, която активистите настояват Макрон да включи като централна тема в разговорите. В изявление на няколко правозащитни групи преди началото на преговорите се казва, че Франция "отдавна проявява снизхождение към жестоките репресии на президента Ал Сиси по отношение на всякаква форма на несъгласие".

"Изумени сме, че Франция постила червен килим за диктатор, когато днес в Египет повече от 60 000 са затворени заради убежденията", каза Антоан Маделин - директор на Международната федерация за правата на човека (FIDH).

Загрижеността във връзка с посещението на Ал Сиси в Париж се засили, когато миналия месец трима египетски активисти бяха арестувани след среща с чуждестранни посланици.

След международна кампания, подкрепена от известни личности, и тримата участници в Египетската инициатива за лични права бяха освободени. Френски източник от президентската администрация определи това като положителен знак и заяви, че по време на разговорите тази тема ще бъде обсъдена.

От египетска страна се подчертава, че "посещението отразява стремежа на двете държави да укрепят стратегическите отношения помежду си. Очаква се президентът Ал Сиси да представи „визията на Египет“ относно кризите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток, както и да бъдат обсъдени възможностите за разширяване на инвестициите. 
БГНЕС