Една от жертвите в Сан Франциско може би е прегазена от спасителните екипи
Една от жертвите в Сан Франциско може би е прегазена от спасителните екипи / снимка: Gulliver/Getty Images

Командирът на екипажа на катастрофиралия вчера при кацане в Сан Франциско южнокорейски "Боинг-777-200" се опитал да избегне кацането и да направи втори опит за приземяване, секунди преди машината да се разбие на земята. Това съобщиха експертите от Националното управление на САЩ за транспортна безопасност, базирайки се на първоначалните резултати от разследването, предадоха световните агенции.

При катастрофата загинаха двама души, а над 180 бяха ранени, шестима от които са в критично състояние. 307 души са били общо на борда. Двете жертви са китайски момичета на 15 и 16 години, който били в група от 35 китайски ученици. Те отивали да прекарат три седмици в Християнското училище в Уест Вали, северно от Лос Анджелис.

Получените от двете черни кутии данни потвърдили показанията на пътниците от полет 214 на южнокорейската авиокомпания "Ейшиана еърлайнс", че секунди преди катастрофата пилотите се опитали да увеличат скоростта, за да избегнат кацането и да направят втори опит за приземяване.

Според разговорите в пилотската кабина полетът протичал нормално и проблемите изникнали в последните минути, когато екипажът се опитал да увеличи скоростта точно преди приземяването и поискал разрешение от контролната кула да се издигне, посочва БТА.

Искането на единия от членовете на екипажа за ускорение беше отправено около седем минути преди сблъсъка. Разрешението от контролната кула дойде секунда и половина преди опашката на самолета да се блъсне в земята, предизвиквайки катастрофата, заяви на пресконференция председателката на управлението за транспортна безопасност Дебра Хърсман. Тя обясни, че данните на черната кутия, регистрираща техническите параметри, потвърдили, че с приближаването към пистата самолетът намалил скоростта, която била доста по-ниска от оптималната. "Те отново дадоха газ няколко секунди преди сблъсъка, и двигателите реагираха нормално", добави Хърсман.

Следователите заявиха също, че проучват вероятността едно от загиналите момичета да е било премазано и убито от автомобил на спасителните екипи. Телата на момичета бяха намерени на пистата.