/ iStock/Getty Images
Пандемията оказва сериозно влияние върху плановете за почивка и на гърците, като само един от всеки трима казва, че възнамерява да почива до края на лятото, сочи проучване, проведено от Асоциацията на бизнеса и продажбите на дребно на Гърция (SELPE) и публикувано в края на миналата седмица.

Гърция въвежда задължителен отрицателен тест за COVID-19 за българи, пътуващи със самолет

Проучването - проведено с научната подкрепа на лабораторията за електронна търговия ELTRUN на Атинския университет за икономика и бизнес - установи, че само един от седем гърци (14%) ще почиват както обикновено, докато 18% са заявили, че ще имат по-кратка ваканция поради финансови ограничения или промени в работата или бизнеса им.

Четирима от девет анкетирани (44%) са отговорили, че определено няма да могат да почиват това лято, вероятно очаквайки да видят как се развива пандемията от коронавируса.
COVID-19 e променил и начина, по който гърците пазаруват: Един от двама потребители купуват продукти, като цената им е основният критерий за избор. Едва 23% посочват качеството като основен фактор, който определя какво ще купят.

Въвеждат нови правила за влизане в Гърция

Един от 10 анкетирани (10%) казва, че хигиената и безопасността са приоритет, когато отиват да пазаруват, а едва 6% пазаруват без да се страхуват от заразяване в магазините.
БГНЕС, в. „Катимерини”