/ iStock/Getty Images
Масови фалити и висока безработица в резултат на загубите от пандемията от коронавирус - това са  прогнози за гръцката икономика в анализ на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От фалит в Гърция са застрашени 20% от фирмите, посочва анализ на ЕЦБ. Проблемните сектори за бизнеса са: туризъм, услуги, търговия и товарни превози, както и всички други отрасли, свързани с тези сектори.

Според анализи на гръцки икономически експерти досега само изплащането на държавна помощ към бизнеса спасява фирмите от пълна катастрофа.

Гърция стимулира туризма въпреки несигурната епидемична обстановка

Председателят на Търговската камара на Гърция Йоргос Каватас прогнозира, на база на реалното състояние на бизнеса в Гърция, че 40% от фирмите или над 200 хиляди ще фалират в резултат на щетите от пандемията.

Въпреки оптимистичните сигнали за туристическия сезон това лято много хотели все още не са отворили поради липса на резервации.
Затова от съюза на хотелиерите в Гърция се обърнаха с писмо до правителството за намаляване на данъците, за да се избегнат фалити.

Положителни са оценките за възстановяване на отраслите промишленост и селско стопанство в гръцката икономика по информация на финансовото министерство.
БНР