/ Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова афганистанските талибани да използват възможността за диалог с правителството в Кабул, предаде АФП, цитирайки изявление на Държавния департамент.

Помпейо се срещна вчера във Вашингтон с пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши и отбеляза, че има възможност за постигане на напредък в мирния процес в Афганистан, се казва още в изявлението.

През 2017 г. терористичните атаки по света са намалели

Дипломатическите усилия да се убедят талибаните да седнат на масата за преговори с правителството в Кабул се засилват. През юни беше оповестено безпрецедентно прекратяване на огъня, а през юли в Катар американски представители се срещнаха с ислямистки бунтовници. Множество нападения на терен обаче помрачиха надеждите за мирно решение.

Според Държавния департамент в диалога с пакистанския си колега Майк Помпейо е наблегнал на важната роля, която Пакистан може да изиграе за уреждане чрез преговори на конфликта в Афганистан. Вашингтон редовно обвинява пакистански представители, че пренебрегват или дори сътрудничат с джихадистки групи, извършващи нападения в Афганистан от базите си по границата между двете страни. Исламабад отрича.

Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона, рекордни разходи за отбрана

След първия си разговор с новия пакистански премиер Имран Хан след изборите през август Помпейо предизвика полемика, заявявайки, че е призовал за вземане на решителни мерки срещу всички терористи, действащи в Пакистан. Исламабад отрече, заявявайки, че в разговора изобщо не са били споменавани терористи, действащи на негова територия, припомня АФП.

В изявлението за вчерашната среща не се споменават терористични групи. Майк Помпейо е уверил, че САЩ очакват с нетърпение да работят с новото пакистанско правителство и искат конструктивен диалог, подчертава Държавният департамент.
БТА