/ / iStock/Getty Images
От Transparency International Русия са изчислили разходите за самолетни пътувания от руски служители. Само полетите на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров през 2019 г. струват на държавната хазна 200 милиона рубли.

Руските министри и техните подчинени масово летят в командировки за сметка на бюджета, а някои дори използват частни полети, показва разследване на антикорупционната организация Transparency International Русия, чиито материали бяха публикувани на нейния уебсайт.

Сергей Лавров: Контактите между Русия и Италия се възстановяват

Според организацията само министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров за деветте месеца на миналата година е извършил 57 полета с частни самолети, разходите за които са оценени на повече от 200 милиона рубли.

Разходите за самолетни пътувания от федералните държавни служители от 2018 г. надхвърлят 6 милиарда рубли, изчислява вестник "Ведомости" въз основа на данни за обществените поръчки. Освен това тези данни се основават само на поръчките на девет от 21 министерства, информацията за които е публично достъпна.

Руски актьори се шегуват с Бърни Сандърс, представяйки се за Грета Тунберг (ВИДЕО)

Transparency International анализира транспортните разходи на четири министерства, които публикуват подробна информация за полетите на държавния портал за обществени поръчки: Министерството на промишлеността и търговията, Министерството на финансите, Министерството на културата и вече премахнатото Министерство на въпросите на Северен Кавказ.

"Процентът билети за бизнес класа от проверените органи на властта е 60-80% от общата цена на полетите", се казва в разследването. Организацията отбелязва, че цената на билет бизнес класа надвишава този в икономична класа с три до осем пъти или повече. В същото време дори тези служители, които трябва да пътуват по статут с икономична класа, летят в бизнес.

Руски съд глоби Twitter и Facebook за нарушаване на закона за личните данни

Материалите на Transparency International съобщават още, че шефът на Министерството на промишлеността и търговията Мантуров ползва два частни самолета – Сухой Суперджет и Ту-204. Организацията допуска, че министърът ги използва не само за официални, но и за лични цели.

Няколко пъти според нея самолетите кацали в Геленджик, където семейство Мантурови има бизнес и недвижими имоти.

Вашингтон обвини два руски сателита, че са в опасна близост до шпионски спътник на САЩ

И Мантуров не е единственият руски служител, който предпочита частната авиация. През октомври 2019 г. частен самолет "Бомбардие" доведе на работна среща във Воронеж вицепремиера Татяна Голикова и бившия министър на образованието Михаил Котюков, се казва в разследването. През същия месец бившият министър на спорта Павел Колобков посети Казан с бизнес самолет.
БГНЕС