Двама български граждани са осъдени за сводничество в Брюксел
Двама български граждани са осъдени за сводничество в Брюксел / снимка: Reuters, архив

Двама български граждани са осъдени за сводничество в Брюксел, съобщава вестник "Дерниер йор". Те получават по четири години затвор и глоби от по 27 500 евро, предава БТА.

Осъдените са представени само с първо име и прякор - Салим "Салама" (43 г.) и 37-годишният Стоило "Каруцата". Уточнено е, че те са били част от международна организирана престъпна група.

Разследването на случая е започнало през 2006 г., когато в полицията били получени жалбите на две жени, заявили, че проституират в Брюксел пряко волята си. По техните свидетелства те били подмамени в Сливен, където получили обещанието да работят като сервитьорки в таверни в Белгия. Когато пристигнали на място и разбрали какво се очаква от тях, те поискали да се върнат в България, но това се оказало невъзможно, тъй като семействата им получили заплахи за смърт.

Изданието отбелязва, че този сценарий е добре познат, а Сливен е известен с кланове на брутални сводници. Изводите на следствието били подкрепени от множество свидетели, които уточнили, че "Салама" и "Каруцата" почти никога не пътували до Белгия, а контролирали жените от разстояние, за да спазват работното време и да имат "12-часова почивка" между работните смени.

Тъй като присъдата изглежда е била произнесена в отсъствието на подсъдимите, прокуратурата е разпоредила незабавното им задържане, отбелязва изданието.