Два нови острова се  появиха в Червено море
Два нови острова се появиха в Червено море / Thinkstock/Getty Images

Архипелагът Ез Зубаир, разположен в Червено море край западните брегове на Йемен, се е увеличил с два нови острова. Те са възникнали в резултат на изригване на вулкани през 2011 и 2013 година, съобщи "Нейчър комюнишейшънс".

Архипелагът Ез Зубаир представлява група острови с вулканичен произход, който принадлежи на Йемен. Максималната височина на островите е 191 метра, а дължината на най-големия от тях достига 5 километра. Заради кратките изригвания на подводни вулкани, образуващи архипелага, през 2011 и 2013 г. в Червено море са се появили още два острова.

Точният механизъм на формиране все още не е ясен, тъй като подобни събития се случват рядко. Засега учените са установили само, че островите са възникнали през началната фаза на изригването на вулканите, когато магмата е запълвала разломи в земната кора.

Моделиране на промените в земната кора е показало, че дължината на разломите може да достига 10 километра - много повече, отколкото може да се предположи, като се имат предвид размерите на островите.

Геолозите предвиждат да продължат да изучават сеизмичната активност на региона.

През 2013 година в резултат на вулканична активност в Тихия океан край бреговете на Япония също се появи нов остров.

Ивица земя се появи в морето близо до японския бряг

Той се намира в средата на малкия архипелаг Огасавара, на около 1000 км южно от Токио. След като редовно бе "захранван" с разтопена магма, новият остров непрестанно увеличаваше размерите си, за да се слее със съседния, наречен Нишиношима.

По този начин в края на февруари размерите на Нишиношима се увеличиха значително, достигайки дължина 1950 метра от изток на запад и 1800 метра от север на юг, а площта му бе 2,45 кв.км, сочат данни на японската брегова охрана.

Източник: БТА