/ ThinkStock/Getty Images
Камарата на представителите на американския Конгрес прие окончателния текст на бюджета за отбраната за 2019 г. в размер на 716 млрд. долара, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Текстът има за цел да обуздае инвестициите на Китай в САЩ. Той забранява на американското правителство да използва технологии от големи китайски телекомуникационни фирми, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, който трябва да бъде одобрен и от Сената, бе приет от Камарата на представителите с 359 срещу 54 гласа. Макар и да налага контрол върху договорите на американското правителство с компаниите Зет Ти И и Хуавей, ограниченията са много по-малки от първоначално планираните. Проектозаконът засилва и правомощията на Комитета за чужди инвестиции в САЩ, който дава оценка дали предложените чужди инвестиции представляват опасност за националната сигурност.

В проекта на нормативния акт се казва, че част от средствата, предвидени в него, ще бъдат за противодействие на растящата заплаха от страна на Русия, а също и за военна помощ за Украйна, предаде ТАСС.

Законодателите решиха да продължат забраната за сътрудничество между Пентагона и руското министерство на отбраната, която действа вече от няколко години. Конгресмените решиха също така "да забранят на американското правителство да признава" анексията на Крим към Русия.

Законодателите включиха в проекта за бюджета 250 млн. долара за доставка на военна помощ за Украйна, в това число и "отбранителни въоръжения със смъртоносен характер". В бюджета за настоящата фискална година за тази цел бяха отделени 200 млн. долара.
БТА