Талибаните са засилили издирването на хора, работили за американците и НАТО. Това се казва в поверителен доклад на ООН, видян от Франс прес.

Докладът е дело на експерти по оценка на рисковете и в него се казва, че талибаните разполагат с приоритетни списъци на физически лица, които те биха искали да арестуват. Най-изложени на риск са онези, които са заемали отговорни постове в афганистанските въоръжени сили, в полицията и в разузнаването. Талибаните обикаляли по домовете на хората, които искали да задържат, както и по домовете на членове на техните семейства.

Талибаните: Спазваме думата си за евакуациите

Според доклада талибаните са обособили пропускателни пунктове в големите градове и в столицата и проверяват хората, които искат да се доберат до летището на Кабул.

Докладът е датиран от сряда и е дело на Норвежкия център за глобални анализи - организация, която предоставя разузнавателни данни на агенциите на ООН.

"Талибаните взимат на прицел семействата на онези, които отказват да се предадат и преследват и наказват семействата според шериата", е заявил пред Франс прес Кристиан Нелеман, директор на Норвежкия център.

14 българи са напуснали Кабул, още петима чакат евакуация

"Очакваме хора, които са работили за американските сили и за НАТО и техните съюзници, както и членове на техните семейства, да бъдат заплашени с мъчение и екзекуции", добави той.

"Това ще изложи на още по-голяма опасност западните разузнавателни служби, техните мрежи, техните методи, тяхната способност да се противопоставят едновременно на талибаните, на Ислямска държава и на други терористични заплахи в бъдеще", допълни Нелеман.

Според доклада бунтовниците набират бързо нови информатори, за да сътрудничат с талибанския режим и разширяват списъците си с мишени.
БТА