/ iStock/Getty Images
Възможно е до няколко дни здравните власти на Мексико да одобрят руската ваксината срещу COVID-19 "Спутник V", заяви вчера мексиканският здравен министър Уго Лопес-Гател, предаде Ройтерс.

Към настоящия момент не е ясно кога ще пристигнат в Мексико първите доставки, въпреки че по-рано през деня мексикански служители заявиха, че идната седмица може да пристигнат 200 хиляди дози.

Мексико регистрира 7165 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, с 1356 по-малко от предходното денонощие, заяви на пресконференция главният епидемиолог на Мексико Хосе Луис Аломия.

Притисната между геополитика и бедност, Украйна е лишена от ваксини срещу Covid-19

Общият брой на заразените с коронавирус в мексико е вече 1 778 905.

Според Аломия вирусът се разпространява с осем процента по-бавно в сравнение с предходната седмица. По данни на здравното министерство през последните 14 дни симптоми на COVID-19 са проявили 106 572 души.

През последните 24 часа мексиканските власти регистрираха 1743 нови смъртни случая, с 1084 повече от предходния ден. Общия брой на починалите от коронавирус в Мексико е вече 152 016.

Кирилов: Можем да прилагаме руска ваксина, ако получи разрешение от ЕМА

Средната натовареност на болниците в Мексико, както и досега, остава 60 процента, като в девет региона на страната тя е над 70 процента. Най-сложното е положението в столицата Мексико, където този показател е 88 процента. В отделни реанимации процентът на заетите легла, оборудвани с апарати за изкуствено дишане, е 53 процента. Само в три региона на Мексико натовареността на реанимационните отделения е над 70 процента.

В Мексико на 24 декември миналата година започна кампания за ваксиниране на здравните работници срещу коронавируса. Досега в страната са поставени над 652 хиляди дози от ваксината срещу коронавирус на компанията "Пфайзер".
БТА