/ iStock/Getty Images
Около 87% от случаите на коронавирус в китайския град Ухан между януари и март може да са останали неоткрити, показва проучване, публикувано в британското научно списание Nature.

Изследването, дело на група китайски експерти със седалище в града, където коронавирусната инфекция се появи за пръв път миналата година, установи, че между 53% -87% от инфекциите преди 8 март са останали недокументирани, като потенциално са включвали асимптоматични и леко симптоматични случаи.

След като не се вземат предвид тези случаи, се получава честота на възпроизводство от едва 0,28, което означава, че средно от човек, заразен с COVID-19, болестта е била предадена на по-малко от един нов човек, което показва, че скоро ще изчезне.
 

В действителност, честотата на възпроизвеждане по време на ранното избухване е била 3,54, според изследването - много по-висока от тази при SARS и MERS.
Тези констатации подчертават „риска, породен от неустановени случаи при промяна на стратегиите за намеса“, посочват авторите.

Насоките за диагностициране, публикувани от китайското правителство по това време, предвиждаха, че асимптоматичните инфекции, въпреки че са потвърдени чрез лабораторни тестове, не се отчитат сред „потвърдени случаи“, докато не покажат клинични прояви.

След тестване на 11 милиона жители - няма нови заразени в Ухан

Пренебрегването на неустановени случаи и използването на този прекалено опростен модел може да е довело до намаляване до минимум заплахата от потенциално смъртоносно заболяване и да е повлияло на стратегиите на други държави за предотвратяване на разпространението на вируса./БГНЕС
 
БГНЕС