Гласуването на Изборната колегия на САЩ, което трябва да определи следващия президент на страната, ще бъде излъчено онлайн, което ще предостави възможност на избирателите в американските щати и в столичния окръг Колумбия да наблюдават процеса в реално време, отбелязва вестник The New York Times.

Според изданието предаването ще включва срещи на избирателите в Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания и Джорджия, където настоящият президент Доналд Тръмп неуспешно се опитва да оспори резултатите от гласуването на 3 ноември.

Съгласно предварителните резултати от общите избори демократът Джо Байдън получава подкрепата на 306 от 538 членове на т. Нар. Избирателна колегия, повече от достатъчно от нужните най-малко 270 за крайната победа. В понеделник избирателите ще се съберат в столиците на щатите и в окръг Колумбия, за да гласуват според волята на избирателите, тоест за кандидата, получил повече гласове в т. нар. „народен вот“ в съответния щат.

Според The New York Times срещите ще започнат около 10 часа сутринта на Източния бряг на страната (18:00 часа българско време) и в щата Калифорния.

Обикновено избирателите се събират в законодателните органи на щата, които, подобно на сградата на Конгреса във Вашингтон, традиционно се наричат Капитолии. Въпреки това, както съобщава The New York Times, в Делауеър те ще се срещнат в местен спортен комплекс, а „Невада е единственият щат, в който подобно събитие ще се проведе във виртуален формат“.

Попълнените от членовете на Колегията бюлетини ще бъдат изпратени в запечатани пликове до Конгреса, но резултатите ще бъдат известни веднага. Така гласуването всъщност ще сложи край на продължителния и пълен с формалности процес на избор на нов държавен глава на САЩ.

Резултатите от гласуването на Избирателната колегия трябва да бъдат одобрени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари, а встъпването в длъжност на новия, 46-и президент на САЩ, ще се състои на 20 януари.

Източник: „Фокус“