Джим Бранденщайн
Джим Бранденщайн / Gulliver/Getty Images
Администраторът на НАСА Джим Брайдънщайн заяви, че няма да остане начело на агенцията при администрация на Байдън, дори ако бъде помолен от самия новоизбран президент, съобщава Business Insider.

Според изданието, Брайдънщайн е републиканец и е представлявал 1-ви избирателен район на Оклахома, преди Доналд Тръмп да го назначи на най-високия пост в НАСА. Ръководителят на космическия отдел обаче подчерта, че решението му да подаде оставка не е свързано с партийна принадлежност.

„Правилният въпрос е: Какво е в най-добрия интерес на НАСА като агенция и американска изследователска програма?“ - обясни той пред вестник Aviation Week. „За това имате нужда от някой, който има близки отношения с президента на Съединените щати. Имаме нужда от някой, на когото администрацията се доверява“, каза още Брайдънщайн и обави, че не се смята за „точния човек за новата администрация“.

Американският вестник припомня, че след назначаването на Брайдънщайн за ръководител на НАСА през април 2018 г., агенцията обяви старта на програмата Artemis, в рамките на която се планира изпращането на първата жена и мъж на Луната до 2024 г., а до 2028 г. - за изграждане на лунна база. В допълнение, директорът насърчи развитието на комерсиални космически пътувания: при него SpaceX, в сътрудничество с НАСА, извърши първия тестов пилотиран полет, а тази събота ще се състои първото планирано изстрелване на Crew-1. В бъдеще SpaceX и Boeing ще изстрелят космически совалки с астронавти до МКС, докато други частни компании се надпреварват да създадат космически кораб, който да доставя товари и хора на лунната повърхност.

Според Ройтерс приоритетите на Байдън не съвпадат с приоритетите на Тръмп по няколко ключови точки. Най-вероятно новият президент ще отложи мисията Artemis за няколко години. Очаква се той също да предложи разширено държавно финансиране за космическата станция, вместо да предава контрола на частни компании до 2025 г., както планираше да направи администрацията на Тръмп. Въпреки това, при Байдън, администрацията ще продължи да подкрепя съперничеството между частни компании за космически договори.

В статията се отбелязва, че макар подробните планове на новия президент по отношение на НАСА да не са напълно известни, през август той пише, че се надява да оглави „амбициозна космическа програма, която ще продължи да изпраща астронавти-герои да разширят границите на научните изследвания и науката“. На свой ред Брайдънщайн беше оптимист за бъдещето на космическите изследвания при Байдън - особено по отношение на изпращането на астронавти на Луната, пише Business Insider.
Агенция "Фокус"