/ getty images
Димът от горските пожари в западната част на САЩ достигна не само до източното крайбрежие на страната, но и до редица държави в Северна Европа. Това съобщи в сряда Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени.

Те основават мнението си върху изображения, направени от сателити. В момента времето е благоприятно за източната посока на въздушните потоци. „Понякога върху въздушните течения в горните слоеве се наслагва голямо количество дим, което осигурява обща тенденция в цялата страна. Сега това се случва отново“, заяви Мат Солум от Националната метеорологична служба на САЩ в Солт Лейк Сити, Юта. „Това определено не е за първи път“, добави той.

Ким Ноутън от Съвета за защита на природните ресурси в Ню Йорк обърна внимание на кървавочервения залез в мегаполиса във вторник. Ноултън обясни явлението с повишеното съдържание на вредни частици в атмосферата, свързано с дим от пожари.
 


Според CNN броят на жертвите на горските пожари в западната част на САЩ е достигнал 36 души. Най-трудната ситуация остава в щатите Орегон, Калифорния, Айдахо и Вашингтон. Само в 10 западни щати пламват 87 големи горски пожара, сочат последните данни на Националния междуведомствен пожарен център със седалище в Айдахо, някои от които са достигнали рекордни нива. Общата им площ е около 1,9 милиона хектара.
Агенция "Фокус"