/ iStock/Getty Images
Мащабните горски пожари може да са свързани с ръста на случаите на Ковид-19 и на смъртните случаи в района на Сан Франциско, съобщи Ройтерс, като цитира научна публикация в "Юропиън ривю ъф медикал и фармаколоджикал сайънсис".

Учени са установили, че в периода от март до септември увеличаването на частиците в дима и други замърсители от горските пожари, както и нивата на въглероден окис кореспондират с увеличаването на диагностицираните случаи на ковид-19 на дневна база и на общия брой смъртни случаи от Ковид-19.

"Замърсяването на въздуха осигурява възможности на вирусите да се движат", казва съавторът на изследването Султан Аюб Мео от университета "Крал Сауд" в Саудитска Арабия.

"Тези малки замърсяващи частици, заедно с микроорганизмите, които съдържат, лесно могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове и да предизвикат инфекции", добави той.

"Въглеродният окис е силно токсичен газ, който може да увреди белите ни дробове и съответно е отключващ фактор за ръст на заболяванията и на смъртните случаи от Ковид-19 в районите на горски пожари", каза Мео пред Ройтерс. 
БТА