/ БГНЕС
Най-малко 24 са жертвите в кървавите сблъсъци между Армения и Азербейджан, пише „Гардиън“.

Министерството на отбраната на Азердбайджан заяви, че арменските военни сили обстрелват града Тертер от тази сутрин. Ведомството е издало „финално предупреждение“, че ще се вземат реципрочни мерки, ако се наложи. Междувременно от отбранителното министерство пуснаха и снимки от дрон на унищожени арменски танкове и военни автомобили по време на сблъсъците.

Огън с дронове, танкове и оръдия – в Нагорни Карабах е страшно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според изявление на азербайджанското министерство на отбраната арменските въоръжени сили са загубили 22 бронирани машини, 15 системи за противовъздушна отбрана, 18 безпилотни летателни апарата, 8 артилерийски установки и три склада с боеприпаси.
 


Прессекретарят на арменското военно министерство Степанян съобщи за 16 загинали и над 100 ранени военнослужещи, а президентът на непризнатата Нагорно-Карабахска република също съобщи за десетки загинали и ранени.
 


Баку и Ереван се обвиняват взаимно за началото на конфликта. Министерството на отбраната на Армения заяви, че Карабах е бил „подложен на въздушни и ракетни атаки“ от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили първи са открили огън, а азербайджанските войски са започнали контранастъпление.

Антонио Гутереш и редица световни лидери призоваха двете страни незабавно да прекратят военните действия и да спрат кръвопролитията.
 

 
БТА