Гърция протест
Гърция протест / БГНЕС
"Македония означава Гърция",това е лозунгът, под който се проведе масов протест в центъра на Солун срещу използването на термина "Македония" в името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Гърция протести
БГНЕС

Подготовката започна още преди няколко дни, когато масово в цяла Гърция се раздаваха листовки и се призоваваха гражданите да дойдат на протеста. Тя продължи и вчера, когато целият град бе залепен с плакати, на които пише „Македония означава Гърция“, а кулминация днес, когато с около 500 автобуса от цялата страна пристигнаха хиляди гърци, които протестираха  в Солун.

Целта на протеста е да убеди гръцкото правителство да не приема име за БЮРМ в преговорите, което да съдържа термина "Македония". Организаторите, които са гръцки сдружения и организации от диаспората, които имат подкрепа от политически партии, спортни и християнски асоциации, кметове и митрополити от различни общини и изискват организиране на референдум по този въпрос, предава скопската телевизия „Телма“.

Гърция протести
БГНЕС

В интервю за днешните протести, което бе публикувано в неделното издание на вестник Етнос, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че националните интереси не се защитават с протести, а с договороспособност. Той добави, че е половин македонец заради факта, че майка му е родена и израснала в гръцката македонска област.

Гърция протести
БГНЕС

"В продължение на 25 години съседите са признати от много страни под името Република Македония. Ние навсякъде се борим всички да ги наричат БЮРМ, т.е. с сложно име, което съдържа думата Македония, но без определение, което би предотвратило присвояването и на географията, но и на историята. Така че, ако съществува възможност за решение, което ще премахне тези отрицателни факти, които ни наложиха през 1992 г., а и след това, ще бъде национална глупост да не използваме ", заяви Ципрас.

Гърция протести
БГНЕС

И докато протестите се разгарят, гръцките медии все по често изчислят възможното решение за името. Днешният Катимерини обявява, че, според добре информирани източници, след срещи на гръцкия премиер Ципрас с ръководителя на гръцката дипломация Коциас миналата седмица, Гърция все повече клони към името Република Вардарска Македония. От друга страна, според Катимерини, Македония е повече за името "Република Нова Македония".

Гърция протести
БГНЕС

Агенция „Фокус“