/ IStock
Съдебно дело за корупция започна днес срещу консервативната испанска Народна партия само шест дни преди парламентарните избори в автономната област Каталуния, предаде ДПА.

Главният обвиняем - бившият ковчежник на партията Луис Барсенас, който вече излежава 29-годишна присъда, обещава да направи нови разкрития за нередовни източници на финансиране на партията.

При предишно дело съдът постанови, че Народната партия е получавала недекларирани дарения в продължение на десетилетия, а в замяна е давала обществени договори на предприемачи. Партията беше глобена, а Барсенас и други бивши политици и предприемачи бяха осъдени на затвор.

Сега Барсенас казва, че ще разкрие нови подробности за предполагаеми незаконни практики за финансиране на партията, като това според него е ставало със знанието на бившия партиен лидер и бивш премиер Мариано Рахой.
Рахой, който отрича да е знаел за подобни нарушения, трябва да се яви пред съда като свидетел.

Делото започва в неудобен момент за най-голямата опозиционна сила в Испания, която беше на власт до 2018 г. Социологическите проучвания показват, че има опасност тя да бъде изпреварена от дясната популистка партия "Вокс" на регионалните избори в Каталуния в неделя.
БТА