Черен трюфел
Черен трюфел / ThinkStock/Getty Images
С наближаването на празничния сезон френски поклонници на черните трюфели се оплакват от рязкото покачване на цените им, след като тежката суша за втора поредна година се отрази неблагоприятно върху продукцията, предаде Ройтерс.

Деликатесът, наричан "черен диамант", започва жизнения си цикъл между корените на дърветата през пролетта, очаквайки обилните есенни валежи, за да набъбне. Благодатните дъждове обаче за втора поредна година подминават Южна Франция - водещ производител на първокачествени черни трюфели.

Най-скъпите храни на планетата

От откриването на изключително краткия пазарен сезон в живописния регион Воклюз миналия уикенд, едва 60 килограма от ценния деликатес са сменили собственика си. За сравнение - в по-добри години се продават до 500 килограма черни трюфели.

"От седем месеца не е валял дъжд. Ситуацията е по-лоша в сравнение с миналата година. Говорим за истинска катастрофа", казва местен производител. Според прогнозата му цената на едро може да надхвърли 1500 евро за килограм, в сравнение с 1200-те евро през предишната "оскъдна" година. Цената на дребно е до четири пъти по-висока.

Климатичните промени, сушата и силните бури вече повишиха цените на белите трюфели в съседна Северна Италия до рекордните 6000 евро за килограм, припомня агенцията.

Български трюфели се продавали като италиански на Апенините

За т.нар. "фудита" черните трюфели предлагат уникален вкус. Деликатесът се цени и като символ на висок статут, както и заради репутацията си на афродизиак.

Производителите се опасяват, че хората просто ще престанат да купуват трюфели заради "безбожната" им цена или ще се преориентират към по-некачествени разновидности, произвеждани в страни като Китай.
БТА