/ Gulliver/Getty Images
Индийската столица Делхи, която вече е пещ заради юнските горещини, сега страда и от необичайно за сезона тежко замърсяване на въздуха, при което обширни райони на града са обхванати от прашна пелена, предадоха ДПА и Франс прес.

Делхи се опитва да се справи с рекордно токсично замърсяване на въздуха
 
Хората от третата възраст и децата са посъветвани да си стоят по домовете. Очаква се плътният слой прах да се задържи още няколко дни.Според метеоролозите сегашното замърсяване се дължи на силните ветрове, които докарват прах от северозападния пустинен щат Раджастан. Множеството открити строителни площадки в столицата допълнително влошават положението.
 
Градът се задушава под температури, достигащи 42 градуса и атмосферните условия не позволят на праха да се разпръсне. Стените на жилищата са покрити с фин слой пясък.
Концентрации на особено вредните за здравето фини прахови частици ПМ10 са между 800 и 1400 микрограма на кубичен метър в различни части на Делхи при препоръчано от Световната здравна организация допустимо равнище 50 микрограма на кубичен метър за период от 24 часа.
 
Местни жители се оплакват от задъхване, парене в очите и възпалено гърло. Делхи, с население 20 милиона души, е класиран сред най-замърсените градове в света през последните години.
БТА