/ iStock/Getty Images
По време на литургия, проведена в базиликата Лухан, най-големият храм в Аржентина, епископ Оскар Охеа призова сенаторите да отхвърлят законопроекта, който цели легализиране на доброволното прекъсване на бременността, чието гласуване ще се проведе следващия вторник.

Клирът изрази своята „болка“ за правната инициатива, съобщава „Дойче Веле“ „Пресвета Богородица, молим те да спреш погледа си върху нашите законодатели, които ще трябва да вземат решение по въпрос с такава изключителна деликатност, че да можеш да предизвикаш у тях отражение в съзнанието и сърцата им“, каза епископът по време на акта, който беше излъчен от социалните мрежи. Охеа, който е президент на аржентинския епископат, също призова сенаторите да не отричат "най-дълбоките си убеждения".

Охеа каза в своята проповед "за грижите и уважението на зараждащия се живот", че в сценария на здравната, икономическата и социалната криза, които Аржентина преживява, "много неща са болни и трябва да бъдат излекувани", но той предупреди, че не може да бъде "построен ако се освободи ръката на беззащитния, ако се игнорират правата на най-слабите и най-бедните".

Проект за легализация на абортите вече беше обсъждан през 2018 г., по време на правителството на Маурисио Макри (2015-2019 г.), който отстъпи място за обсъждане след години неуспешни опити на левицата и феминистките групи да популяризират инициативата. По този повод Камарата на депутатите одобри законопроекта, но Сенатът го отхвърли на фона на масивни мобилизации за и против.

Проектът на Фернандес позволява достъп до прекъсване на бременността до 14-та гестационна седмица и след този период, ако жената е претърпяла изнасилване или животът й е в опасност, единствените два случая, за които понастоящем е позволено законно да се прекъсне бременността в Аржентина.

Инициативата е придружена от план, наречен „хиляда дни“, който осигурява здравна и икономическа помощ на майките по време на бременност и до 3-годишна възраст на детето.

Засега силите „за“ и „против“ в аржентинския Сенат изглеждат равномерни, с несигурен завършек в корпус от 72 места, където Перонизмът има 41 гласа, макар и не всички в подкрепа на предложението. В Долната камара инициативата беше одобрена със 131 положителни гласа, 117 против и 6 въздържали се.
БГНЕС