/ Thinkstockphotos
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо заяви, че Северна Корея е все по-близо до положение, в което може да застраши американците с ядрено оръжие, предаде Асошиейтед прес.
 
Бившият конгресмен от Канзас каза това пред Американския предприемачески институт - мозъчен тръст с консервативна ориентация, базиран във Вашингтон.

САЩ обещават военен отговор в случай на използване на ядрено оръжие
 
Според Помпейо севернокорейският лидер Ким Чен-ун няма да се успокои, докато не си гарантира способността да заплашва САЩ с множество ядрени атаки едновременно.
 
Директорът на ЦРУ смята, че Ким не само би използвал ядрени оръжия, за да остане на власт, но може да заплаши да обедини отново разделения Корейски полуостров под своето тоталитарно управление.

Какви са шансовете за война между Северна Корея и САЩ
 
Помпейо предупреди, че само месеци делят Северна Корея от възможността да постави Америка в опасност и изрази надежда, че ще може да каже същото и след година.
 
Въпреки предупрежденията си обаче, шефът на ЦРУ не смята, че има непосредствена заплаха от севернокорейско нападение срещу САЩ. Той каза, че президентът Доналд Тръмп ще направи всичко възможно да се избегне предприемането на военни действия срещу Пхенян.

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия
 
Цялото американско правителство полага много усилия да направи така, че американците да не се чувстват застрашени. Видяхме какво стана в Хавай.
 
Абсолютно задължително е ние като разузнавателна агенция да предоставяме на висшите ни лидери такава информация, че те да решат този въпрос по начин, който е в полза на американския народ, каза Помпейо.

Светът е на крачка от ядрената война, предупреди папата
БТА