Цяла Франция замлъкна в памет на жертвите на атентата
Цяла Франция замлъкна в памет на жертвите на атентата / БГНЕС

Французите запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атентата срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Тишината, обхванала цяла Франция, беше нарушена само от ударите на камбаните, чийто звън отекна в памет на жертвите. Общественият транспорт в Париж и в цяла Франция преустанови днес движение по време на тази минута мълчание. В училищата в цяла Франция също беше запазено едноминутно мълчание. В много френски фирми работниците преустановиха работа за една минута.

В съвместно изявление седем френски мюсюлмански организации призоваха утре в джамиите в цяла Франция имамите да проповядват срещу тероризма, предаде ДПА.

В памет на убитите си колеги днес италианските журналисти организираха факелно шествие в Париж, предаде ТАСС.

Участниците в него ще спрат в 19,00 ч. българско време на площад Фарнезина, където е посолството на Франция в Италия. Терористичният акт стана повод за бившия френски президент Никола Саркози да се върне за първи път в Елисейския дворец след поражението си на изборите през 2012 г., предаде Франс прес. Той беше приет от държавния глава Франсоа Оланд, за да обсъдят атентата срещу "Шарли ебдо".

Пред камерите на фоторепортерите двамата лидери се ръкуваха. След края на срещата Саркози определи нападението срещу сатиричния всекидневник като равносилно на обявяване на война на цивилизования свят и призова всички французи да се обединят и да се сплотят пред лицето на обострящата се заплаха, предаде ТАСС.

Източник: БТА